Winterbanden: Veilige autobanden in de winter

 Op zoek naar de beste winterbanden voor in de winter? Als bandenspecialist adviseren wij u graag over de juiste winterbanden voor uw auto. Daarbij denken we in eerste instantie aan uw veiligheid. Een beijzelde weg is twee keer zo glad als een besneeuwde weg, vier keer zo glad als een natte weg of een weg met een laagje gesmolten sneeuw, en acht keer zo glad als een droge weg. Maar met winterbanden heeft u beduidend meer grip en minder slip dan met zomerbanden. Daarnaast kijken we naar zaken als comfort, stabiliteit, wendbaarheid, efficiënt brandstofverbruik en grip. In. de herfst- en wintermaanden, bij temperaturen onder 7°C, zijn winterbanden altijd de beste en veiligste keuze.

November tot en met maart; kies voor winterbanden!

Waarom winterbanden in de winter de beste keuze voor uw auto zijn? Bij temperaturen onder de 7°C hebben zomerbanden minder grip op de weg en een langere remweg dan winterbanden. Door de speciale rubbersamenstelling met silica en door de profielopbouw blijven winterbanden langer elastisch en flexibel. Daardoor bieden ze meer grip op zowel droge als natte wegen, en bevroren en besneeuwde wegen. Fijne lamellen in het profiel bevorderen het comfort en de afvoer van water of natte sneeuw. Bij sneeuw grijpen deze lamellen zich namelijk als het ware vast in de sneeuw. Door de verbeterde grip is de remweg korter en heeft uw auto een betere wegligging. Bovendien vermindert het profiel de kans op aquaplanning. Genoeg redenen dus om in de winter over te gaan op winterbanden. Neem contact op met Vakgarage voor advies over de juiste banden voor uw auto.

Winterbanden in het buitenland

Gaat u op vakantie of op wintersport naar het buitenland? Kies dan altijd voor winterbanden onder uw auto. Als u tijdens de winterse omstandigheden in het buitenland namelijk niet op winterbanden rijdt, kunt u een boete krijgen., of in het geval van een ongeluk zelfs te maken krijgen met strafrechtelijke vervolging en medeaansprakelijkheid. In het ergste geval vergoedt uw verzekering hierdoor letselschade niet. De reden? Een auto met zomerbanden heeft minder grip op de weg en heeft een onnodig lange remweg. Bovendien zijn winterbanden in (Europese) landen in de winter verplicht. Dus als u naar een land met winterse omstandigheden gaat, zijn winterbanden altijd de slimste en veiligste keuze. Meer weten over regelgeving in het buitenland? Kijk hier.

Kies voor de juiste banden

Winterbanden zijn niet verplicht in Nederland, maar tijdens de herfst - en wintermaanden bewijzen winterbanden hun nut en veiligheid voor u en anderen. Als bandenspecialist voert Vakgarage een uitgebreid assortiment winterbanden met o.a. de merken Continental, Dunlop, Fulda, Goodyear, Michelin, Pirelli, Vredestein en onze Europese huismerken, geproduceerd door A-merk fabrikanten. Vakgarage adviseert u graag vrijblijvend over de juiste winterband voor uw auto.

Zomerbanden en winterbanden vergelijking

Goede redenen om winterbanden te monteren

  • Winterbanden zorgen onder gladde omstandigheden voor sterk verbeterde grip en dus voor veiligheid!
  • Meer grip en trekkracht bij temperaturen onder de 7°C door speciaal rubbermengsel met silica* dat niet verhardt bij lage temperaturen
  • Meer comfort en betere afvoer van water of natte sneeuw door fijne lamellen in het profiel. Hierdoor wordt de remweg verkort en verbetert de wegligging in bochten (minder kans op aquaplanning). Bij sneeuw vervormt het profiel bij het rollen van de band en de lamellen worden "grijpers" die zich in de sneeuw "vasthappen".
  • Moderne winterbanden zijn net zo geluidloos en comfortabel als zomerbanden en slijten niet sneller.
  • Met winterbanden heeft u aanzienlijk geringer risico op schade aan uw voertuig dan met zomerbanden. Hierdoor profiteert u ook van een financieel voordeel door het positieve effect op uw verzekeringspremie (no-claim) en uw eigen risico.
  • In diverse Europese landen is het gebruik van winterbanden verplicht gedurende de wintermaanden.
  • Extra kosten voor winterbanden zijn verwaarloosbaar. De aanschafprijs is vaak gelijk aan die van zomerbanden en uw zomerbanden slijten immers niet!
  • Een beijzelde weg is 2 keer zo glad als een besneeuwde weg; 4 keer zo glad als een natte weg of een weg met laagje gesmolten sneeuw; en 8 keer zo glad als een droge weg! Maar met winterbanden heeft u beduidend meer grip en minder slip dan met uw zomerbanden.

*indien silica in de compound 

Wil de echte winterband opstaan?

Naast dat winterbanden een verstandige keuze zijn bij winterse omstandigheden zijn ze in sommige landen zelfs verplicht, zoals bijvoorbeeld in Duitsland. Hiervoor geldt dat banden die na 1 januari 2018 zijn geproduceerd voorzien moeten zijn van een 3PMSF-symbool (3 Peak Mountain Snow Flake), te herkennen aan de sneeuwklok. Daarnaast zijn er ook winterbanden die vóór 1 januari 2018 zijn geproduceerd en alleen de aanduiding M + S hebben. Deze banden worden in Duitsland nog wel geaccepteerd, maar alleen tot 30 september 2024. Let op, deze aanduiding zegt niets over de prestaties van de band bij winterse omstandigheden. Vakgarage adviseert daarom bij de aanschaf van winterbanden te kiezen voor een 3PMSF-band. Alleen dan bent u verzekerd van de meest moderne kwaliteitseisen waar winterbanden aan dienen te voldoen.

Met de auto door Europa?

Ook in andere Europese landen kunnen winterbanden in meer of mindere mate verplicht zijn. Op banden rijden die niet aan deze eisen voldoen kan u in deze landen een bekeuring opleveren, of u kunt aansprakelijk worden gesteld als u bij een ongeluk betrokken raakt. Verzeker er u dus altijd van dat u de juiste banden heeft als u van plan bent de grens over te gaan. Twijfelt u en wilt u graag meer informatie over welke banden voor u geschikt zijn? De experts van Vakgarage Kroon voorzien u graag van advies. 

De beste winterbanden bij Vakgarage

De beste winterbanden vindt u bij uw winterbandenspecialist: Vakgarage! Voor onze complete voorraad verwijzen we u naar onze bandenshop. Vakgarage adviseert om winterbanden tijdig te bestellen.